Dit moet je doen,  Hier moet je zijn,  Oeganda,  Spanning en Sensatie,  Wildlife

Oog in oog met een GORILLA

En dan sta je ineens midden in de wildernis oog in oog met een zilverrug gorilla. Wow.

Hoe ik mezelf in deze situatie heb gekregen?

 

Gorilla Tracking in Oeganda en Rwanda

Motivatie voor het kiezen van onze exotische reisbestemming Oeganda was de mogelijkheid om hier de berggorilla’s te bezoeken. Een once in a lifetime experience, zo bijzonder, indrukwekkend en speciaal. En ontiegelijk duur trouwens dus vandaar de once in a lifetime. Er moet weer gespaard worden.

Er zijn eigenlijk drie plekken waar je op gorilla tracking kan, het Bwindi Impenetrabele National Park in Oeganda en het Volcanous National Park in Rwanda/Congo. Niet zo gek want er zijn tenslotte nog maar ongeveer 800 wilde gorilla’s over. ZONDE!

Wij kozen voor Bwindi, heel simpel omdat dit park net iets goedkoper is. Normaal gesproken plannen we niks van te voren maar ongeveer een week voor vertrek begon ik toch wel een beetje de zenuwen te krijgen. Per gorillafamilie mogen er namelijk maar 8 mensen op bezoek komen per dag, voor 1 uurtje. Dit houdt in dat je je permit moet veiligstellen. Ik ken mensen die dit ter plekke geregeld hadden (in Kabale, vlakbij Bwindi) maar ik wilde het risico niet nemen. Ik moest en zou op bezoek gaan bij deze verre familie, mijn brothers from other mothers zegmaar. Not zekerweten from another father. Iedereen die mijn vader kent snapt wat ik bedoel.

Maargoed, via Bwindi Backpackers Hostel een slaapplekje en een gorilla tracking permit geregeld. Let’s do this!

 

We gaan op zoek!

Je staat vroeg op (6 uur), je eet je ontbijtje en je wordt in een bumpy ride naar het startpunt gebracht. Daar val je meteen met je neus in de boter. Midden in het regenwoud een groep van zo’n 40 grijsharige Mzungu’s in hun safari outfit inclusief afritsbroek, verrekijker en wandelstok. Heel bijzonder. Maargoed daar kwamen we niet voor.

Je bent dus waarschijnlijk 1 van de jongste want zo’n trekking is een duur grapje zoals ik eerder al vermelde. Gelukkig worden de groepjes een beetje op fitheid ingedeeld en wij gingen naar de Bweza gorilla familie. De tocht is aardig pittig, eerst voor een uurtje of twee wat Gentle Walking en dan begint het spannend te worden. De trackers die al om 05.00 het park in zijn gegaan hebben de familie gevonden en onze gids op de hoogte gebracht via de walkie talkie. Uitstekend staaltje etherdiscipline want we slaan meteen af een ‘wandelpaadje’ in en vinden al snel de trackers. Op dit moment ben je dankbaar dat ze je overtuigd hebben een wandelstok mee te nemen want het is glibberig, stijl en haast onbegaanbaar. Maar we zijn er bijna!

Nee. Wacht.

We zijn er nu.

Ruud.

Een gorilla. ACHTER JE!

 

Spanning en sensatie

Wow, wow, woooooooow! Wat een beesten. Eg nie normaal. Het eerste mannetje dat we tegen kwamen leeft net buiten de groep en al snel wisten we waarom. Een enorme krachtige schreeuw, een paar sussende woorden van de gidsen en daar is ie dan. Een prachtige en indrukwekkende zilverruggorilla. Op twee meter afstand. Je houdt je adem in maar er is niks aan de hand. Deze gorilla families kan je bezoeken omdat ze al jaren bezoek krijgen van mensen en ons dus niet meer als dreiging zien. Met zijn allen zijn ze een beetje aan het wakker worden en beginnen ze honger te krijgen. Dit betekent dat ze niet lang zullen blijven zitten en dat je zelf al snel aan de slag moet als behendig mensaapje om ze achterna te gaan.

Vergeet je wandelstok. Met handen en voeten de berghelling af, dwars door de begroeiing maar door alle adrenaline merk je hier niks van. Je wilt ze alleen nog maar achterna! Het avontuur komt tot een rustig einde als de gorilla’s in de bomen klimmen voor hun welverdiende ontbijtje. Dit geeft jou de kans om de hele ervaring te verwerken, je te verwonderen over hoe zo’n zilverrug een boom in klimt en stiekem alvast te kijken of je foto’s gelukt zijn.

Na een uurtje is het helaas voorbij en ga je terug naar het basiskamp met onderweg je lunch en verhalen over hoe focking vet het was. En net als je denkt dat de dag niet nog mooier kan worden, krijg je ook nog eens een echt gorilla tracking diploma van het UWA. Ik zeg het nog één keer: wow.

 

 

 

Wil je ook op visite?

Gorilla’s kun je het hele jaar door bezoeken maar in het hoogseizoen is de prijs hoger en zijn de permits schaarser. Onze ervaring in het Bwindi park is uitstekend en minder gedoe dan in Rwanda, waar je permit ook nog eens $150 duurder is. Alle informatie kun je vinden via de site van de Uganda Wildlife Authority maar onze tip voor de trekking is Bwindi Backpackers. Zij vragen geen extra kosten bovenop de permits ($600 per persoon!) en regelen alles voor je als je bij hen wilt blijven slapen.

Doe ze de groeten!

2 reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *